Testünkben több mikrorendszert találhatunk. Ezek tükrözik az egész szervezet állapotát. Minden testrésznek van bennük megfelelő zónája. Ezeknek a zónáknak az állapota utal az általa képviselt szerv problémáira. Sokan ezt a fraktálokhoz hasonlítják. Az akupunktőrök jól ismerik a fülön található pontokat, amelyek a test többi részén található pontoknak felelnek meg. Ugyancsak a teljes testet képviselik a fejbőr pontjai (Jamamoto-féle skalp akupunktúra), a szájüreg pontjai (orál akupunktúra), a kézen az ECIWO pontok és így tovább. Dél-Koreából származik a su jok rendszer, amely a kéz ujjain találta meg a különböző szerveknek megfelelő pontokat. Ezeknek a mikrorendszereknek a pontjait kezelve ugyanolyan jó eredményeket érnek el, mintha az eredeti testpontokkal foglalkoznának. Nem csak az akupunktúra használ ilyen terminálokat. A kínai gyógyászatban sok száz éve alkalmazzák a pulzus- arc és tenyérdiagnosztikát. A szivárványhártya, más néven írisz egyes zónáinak kinézetéből is következtethetünk az adott területnek megfelelő szerv állapotára. Ennek ma használt változatát Péczeli Ignác magyar természetgyógyász orvos alkotta meg.

Az egyes testrészek más formában is képviseltetik magukat a testfelszín megfelelő részein. Ezek a reflexzónák. Több testrészen is megtalálhatók (például az arcon), leggyakrabban mégis a talpon és a tenyéren lévőket kezeljük. Valójában a talp kezelése a leghatékonyabb, ezért gyakran leszűkítik a reflexológiát a talpmasszázsra.

Mire használható?

Ez a technika több szempontból lehet hasznos. Ha fönnáll valamilyen probléma, akkor – az orvosi kezelés kiegészítéseként – meggyorsíthatja a gyógyulást, segítheti a rehabilitációt. Ha egészséges ember veszi igénybe, akkor nagy mértékben hozzájárulhat a betegségek megelőzéséhez, az erőnlét fönntartásához és fokozásához. Az sem mellékes, hogy csökkenti a stresszt, lazít és általában kellemes.

A betegségekről többnyire akkor veszünk tudomást, amikor megjelennek a tünetek. Valójában ennek – esetleg évekre visszanyúló – előzményei vannak. Ha egy károsító hatás ér minket, akkor a szervezetünk védekezik ellene. Vagy sikerül kiküszöbölnie a probléma okát (pl. az immunrendszer elpusztítja a kórokozót) vagy egy idő után kimerülnek a védekezés tartalékai és megjelennek a tünetek. Az egyes testrészekhez tartozó reflexzónák jelzik, hogy egyensúlyhiány lépett föl. Fáj a megnyomott terület, esetleg lerakódás észlelhető. Ezek a jelenségek már jóval a tünetek föllépése előtt észlelhetők. Ha ilyenkor masszírozzuk az érintett zónát, sok esetben elkerülhető a betegség kitörése, vagy lényegesen enyhébb formában mutatkozik meg.

Gyógyít-e a reflexológia?

A reflexológia nem gyógyít. A természet úgy alkotta meg az élőlényeket, így az embert is, hogy védekezzen a betegségek ellen. Ez a technika mozgósítja és támogatja a szervezet öngyógyító eszközeit, energiát ad nekik, segíti őket. Ezáltal hamarabb gyógyulnak a betegségek és az immunrendszer erősítése, az idegrendszer harmonizálása által sokszor azt is segít megakadályozni, hogy megjelenjenek a tünetek. Bár diagnózist nem állíthatunk föl a segítségével, alkalmas egy általános állapotfelmérésre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét